2019 – „Еднорог“

Синопсис: Еднорог е тийнейджър на 14г. Той е жертва на тормоз и агресивен натиск в семейството, което се отразява в неконтролираните му емоционални изблици в училище. Госпожата му е дала образователен филм за агресията, който смята че ще му помогне да диференцира различните типове агресия и типовете виктимизация. Мими е неговата нова съученичка, която е друг тип жертва на тормоз от съучениците. Тя не смее да реагира на нападките им и не споделя с никой какво чувства. Спектакълът представя в симбиоза мултимедийни документални кадри от образователния филм „Заедно срещу агресията“ с живо театрално присъствие на интригуващ  наратив за доброто, търсенето на баланс да бъдеш себе си и да се харесаш на другите, травмите от  тормоза, родителския натиск и още много други моменти с които подрастващите се сблъскват.

Спектакълът представя различни видове агресия, дава насоки как да се справим с нея, подчертава необходимостта за жертвата да сподели и говори, да не оставяме безучастни като наблюдаваме тормоз, защото това ни прави съучастници. Много подходящ за деца над 10г. възраст и родители.

И ето, това е театър. Театър, който напомня на всеки от нас, че е играл главна роля в същия или подобен сценарий. Всеки от нас е Еднорог, който е уникален и специален, който е бил някога жертва или тормозел е другите без да знае. Но, сега вече знаем, че видовете агресия и тормоз са различни. И не само директната физическа агресия е важна и неправилна, но онази индиректна скрита и прикрита, пълна с клюки и злосторство по адрес на другите може да ги накара да изпаднат в безизходица. А, колко често най-близките ни приятели са тези които ни тормозят.“

                                                                                                       Монолог на Еднорог в пиесата „Еднорог“, 2019г.

Shopping Cart
Scroll to Top